Home Historie Zwaarddansgroepen Dansgroep Tamboers Geschiedenis Film Galerie Contact Archief
Zwaarddansgroepen van Dansgroep Lange Wapper.
© Dansgroep Lange Wapper  2017

Traditionele zwaarddans

De zwaarddans die wij uitvoeren met halfvasten is een rei-zwaarddans. De dans werd in 1970 voor het eerst uitgevoerd op de Handschoenmakt aan de Kathedraal van Antwerpen. Deze dans is een creatie van Renaat Van Craenenbroeck 1937-2001. Momenteel heeft Marc Dewachter de leiding over de zwaarddansers.   Hij is tevens kapitein samen met Joris Van Loon,  Jeroen De Bie en Marc Gérené.

De Dulle Grieten

Klompenzwaarddans

De wappertjes

De Wappertjes bestaat uit jongens en meisjes  tussen de leeftijd van 8 en 14 jaar. De jongens oefenen elke derde zondag van de maand (van september tot halfvasten) van 14 hr tot 15 hr in de Zegelstraat te Borgerhout. Heb je zin om mee te oefenen? Lijkt je dit leuk ? Ben je tussen de 8 en 14 jaar oud? Wil je volgend jaar graag meedansen met halfvasten? Dan ben je steeds welkom vanaf september.  De leiding berust bij Marc Gérené.

Tamboerskorps

Muzikanten

Zwaarddansgroepen

De zwaarddans Lange Wapper bestaat uit verschillende deelgroepen.

Op deze pagina willen we ze graag aan u voorstellen.

Dansgroep Lange Wapper
De dulle grieten werden in 2004 opgericht om ook meisjes/dames te laten meedansen met halfvasten.   De choreografie is van Marc Dewachter.
De klompenzwaarddans wordt gedanst door de wat oudere deelnemers, meestal zijn het ex- zwaarddansers.   De leiding berust bij Leo Van Loon. De choreografie is van Renaat Van Craenenbroeck.

Het tamboerskorps werd enkele jaren geleden

opgericht door Jacobs Rudy. 

Sinds 2 jaar beschikt het korps over moderne Premier trommels.  Het korps treeds uitsluitend op met halfvasten ter ondersteuning van de zwaarddansers. Momenteel bestaat het korps uit 6 leden. 

De zwaarddansers worden begeleidt door een

orkest bestaande uit doedelzakken,  draailieren,

violen, fluiten en trommels. 

De melodie van de zwaarddans is deze van de Narrendans uit Mater.  De leiding van het orkest berust momenteel bij Ludo Wellens. 
Zwaarddansgroepen